Αντισυνταγματική και παράνομη είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε προσφυγή του που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η χρέωση των ασθενών αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων, ενώ οι αμοιβές που προβλέπονται για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι μεγαλύτερες από των ιδιωτών.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν από την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητεί να ακυρωθεί η από 30.11.2010 υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σύμφωνα με το Ν. 3868/2010, ο οποίος καθιέρωσε την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, αλλά και το Ν. 3868/2010, «καθιερώνεται η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ με την επέκταση των εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου». "Σε όλα τα νοσοκομεία που ανήκουν στο ΕΣΥ τα τακτικά ιατρεία λειτουργούν καθημερινά τις πρωινές ώρες με τετράωρη τουλάχιστον υποχρεωτική παρουσία ειδικευμένων ιατρών". Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι, εφόσον οι ασθενείς καταβάλουν χρήματα κατά τις επισκέψεις τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων του ΕΣΥ αλλοιώνεται, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 21 του Συντάγματος.
Επιπλέον, «προβλέφθηκε για τους γιατρούς ΕΣΥ και τους Πανεπιστημιακούς που παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων αμοιβή διαφορετική, πολύ μεγαλύτερη εκείνης που ισχύει -για τις αυτές ιατρικές πράξεις- για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς αντίστοιχης ειδικότητας». Η καθιέρωση των ολοήμερων νοσοκομείων, κρίνει ο Ιατρικός Σύλλογος, είναι αντίθετη στις διατάξεις του Α.Ν. 1565/1939 και στα άρθρα 4,21 και 25 του Συντάγματος, κατά το σκέλος «που η ορισθείσα ιατρική αμοιβή, για κάθε γιατρό του ΕΣΥ ή Πανεπιστημιακό για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τις οικείες διατάξεις για τους ιδιώτες ιατρούς».
Ακόμη, ο Σύλλογος αναφέρει ότι το ζήτημα του ύψους της δαπάνης των ιατρικών επισκέψεων κ.λπ. έπρεπε σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 43 του Συντάγματος να καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση.
Τέλος, αναφέρει ότι καθορίζεται για τους γιατρούς πρόσθετη αμοιβή χωρίς όμως να έχει προηγηθεί γνωμάτευση του ΚΕΣΥ και γνώμη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπως απαιτεί η νομοθεσία.
ΠΗΓΗ : www.in.gr