Διαβάστε το ΦΕΚ με την νέα λίστα Βαρέων το οποίο σαν πρώτο βήμα, κρίνεται θετικό ! Μετά από συνεχείς προσπάθειες και της ΠΕΤΙΕ, ο κλάδος των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων εντάσσεται στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών (και στο Δημόσιο Τομέα Υγείας).
Δημιουργείται όμως ένα ζήτημα : Η απόδοση της ονομασίας των εντασσομένων κλάδων και ειδικοτήτων είναι εξαιρετικά προβληματική. Αντί να αντιγράψουν τις ονομασίες κλάδων και ειδικοτήτων από το Ενιαίο Πλαίσιο Οργανισμών με βάση το Π.Δ. 87/86, όπως τους το επισημάναμε όλοι τόσο καιρό, αντέγραψαν ένα κατάλογο που ίσχυε για το ΙΚΑ τον περασμένο....... αιώνα !
Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν πολλά ζητήματα, ιδίως κατά τη διαδικασία ένταξης ! Τέλος μένει να δούμε τους όρους ένταξης και τα αναμενόμενα ωφελήματα ! Γιατί συνήθως εκεί κρύβονται οι παγίδες και τα προβλήματα.
Διαβάστε το Ιστορικό :
Μετά την επεξεργασία της Διαρκούς Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων οριστικοποιήθηκε η νέα λίστα που υπογράφεται από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη.
Η νέα λίστα θα ισχύσει από 1/11/2011 για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Με βάση τη νέα λίστα, στο καθεστώς των ΒΑΕ θα υπάγονται 365.000 περίπου εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Όλες οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στη νέα λίστα αναφέρονται αναλυτικά στην απόφαση. Μεταξύ αυτών είναι και νέες κατηγορίες όπως το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, οι εργάτες αλιείας, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:
Σε σχέση με το νέο καθεστώς επισημαίνονται τα εξής:
1. Στο νέο καθεστώς παραμένουν και οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31/12/2015 12 έτη ασφάλισης στα ΒΑΕ (3.600 ημέρες)
2. Η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης. Ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
3. Η Διαρκής Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων συνεχίζει τη λειτουργία της και εξετάζει όλα τα αιτήματα αλλά και τις παρατηρήσεις των φορέων.
Επισημαίνεται ότι όπως δεσμεύτηκε ο κ. Κουτρουμάνης στις συναντήσεις του με τους Κοινωνικούς Φορείς, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα έχουν επεξεργαστεί το σχέδιο με στόχο να κατατεθεί ρύθμιση για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου και της επαγγελματικής ασθένειας.
Το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χώρα μας με στόχο να ενισχυθεί η πρόληψη, η αποκατάσταση, η πλήρης κάλυψη για επαγγελματική νόσο και ο έλεγχος των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.
Εντός Αυγούστου η τελική κυβερνητική πρόταση, ενω από 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ με πάνω από 120.000 να εξαιρούνται από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μετά από συνεχείς προσπάθειες της ΠΕΤΙΕ, ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα ενταχθούμε στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών (στο Δημόσιο Τομέα Υγείας). Διαβάστε το τελευταίο υπόμνημα που αποστείλαμε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, αποδεικνύοντας τις επικίνδυνες, ανθυγιεινές, γεμάτες άγχος και ευθύνη συνθήκες εργασίας, απο την έκθεσή μας σε βιολογικούς και άλλους παράγοντες και εργασία σε βάρδιες.
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα επαγγέλματα, που καταρτίζουν τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών, καθώς και τις προτάσεις της επιτροπής, οι οποίες ωστόσο δεν είναι δεσμευτικές για τις τελικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη «η λίστα είναι ενδεικτική» και «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα ξεκινήσεις άμεσα. «Εως το τέλος Αυγούστου η λίστα θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περίπου 80% και η ισχύ της θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.
Την διαφωνία της με το πόρισμα εκφράζει η ΓΣΕΕ η οποία επισημαίνει οτι περιέχει «σημαντικές αδικίες και αυθαιρεσίες», δηλώνει αντίθετη σε κάθε περικοπή και ανατροπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δε βασίζεται σε ιατρικά επιστημονικά δεδομένα και ζητά από την κυβέρνηση «να σταματήσει να αυθαιρετεί».
Σήμερα, στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εντάσσονται περίπου 530.000 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με τη λίστα της επιστημονικής επιτροπής θα παραμείνουν 400.000 - 420.000 εργαζόμενοι. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι εργάζονται σε ειδικότητες που θα ενταχθούν στη νέα λίστα.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα ισχύσει μεταβατική περίοδος και οι εργαζόμενοι που έχουν συγκεντρώσει 3.600 ένσημα σε βαρέα επαγγέλματα, θα παραμείνουν στο καθεστώς αυτό (δηλαδή δεν θα θιγούν), ανεξαρτήτως από τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Επίσης, όσοι ενταχθούν στη νέα λίστα ή θα αποχωρήσουν από αυτή χωρίς να συγκεντρώνουν τα παραπάνω ένσημα (3.600), θα λάβουν στην σύνταξή τους κάποια προσαύξηση, αναλόγως με το χρόνο που έχουν διανύσει στο συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς. «Κανείς δεν θα χάσει το όφελος που προκύπτει από την μέχρι τώρα ασφάλισή του», σημείωσε ο κ. Κουτρουμάνης.
Το νέο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα είναι ενιαίο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ θα καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισμένες ειδικότητες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν (πχ. αγρεργάτες).
Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής τα κριτήρια ένταξης στο νέο κατάλογο των ΒΑΕ είναι:
Η εργασία σε βάρδιες (με νυκτερινό ωράριο τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα που περιλαμβάνει εργασία τουλάχιστο 5 ωρών μεταξύ 10 το βράδυ έως 6 το πρωί). Η εργασία σε ύψος, σε βάθος (και η υποθαλάσσια εργασία), καθώς και η εργασία σε περιορισμένο χώρο και η εργασία εκτός στεγασμένου χώρου. Η εργασία σε υψηλές θερμοκρασίες, σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε εύρος διακύμανσης θερμοκρασίας.
Η τεκμηριωμένη έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες στο χώρο εργασίας, με έμφαση σε καρκινογόνα και βιολογικούς παράγοντες. Το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασίας. Και η διεθνής βιβλιογραφία για τον επαγγελματικό κίνδυνο, τα επαγγελματικά νοσήματα, τα εργατικά ατυχήματα, το προσδόκιμο επιβίωσης και τη νοσηρότητα, αλλά και τις μελέτες ανά κλάδο και επάγγελμα.
Διαβάστε την αναλυτική λίστα των επαγγελμάτων με τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής
ΠΗΓΗ : www.tovima.gr