Επιτροπή Μοριακής Βιολογίας-Γενετικής-Αναγεννητικής Ιατρικής
Επιτροπή Μοριακής Βιολογίας-Γενετικής-Αναγεννητικής Ιατρικής
Η επιστημονική επιτροπή Μοριακής Βιολογίας-Γενετικής-Αναγεννητικής Ιατρικής, έχει ως στόχο να αναδείξει, να παρουσιάσει και να αναλύσει όλες τις νέες τεχνολογίες και εργαστηριακές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στις επιστήμες της Μοριακής Βιολογίας, της Γενετικής και του διαρκώς αναπτυσσόμενου επιστημονικού πεδίου των τελευταίων ετών, της Αναγεννητικής Ιατρικής. Μέλημα της επιτροπής είναι να ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις και να δοθεί έμφαση τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο εργαστηριακό υπόβαθρο των ανωτέρω επιστημονικών κλάδων που ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της Βιολογίας.
Οι ανακαλύψεις στην ανθρώπινη γενετική και τη μοριακή βιολογία, διαδέχονται η μία την άλλη με εκπληκτικούς ρυθμούς. Η ολοκλήρωση της ανάλυσης του ανθρωπίνου γονιδιώματος, η ανάπτυξη πολλών νέων εργαστηριακών μεθόδων ταχείας ανάλυσης (π.χ. στη γονιδιωματική, στην πρωτεωμική και αλλού) και προσφάτως, οι νέες εξελίξεις στη νανοτεχνολογία, είχαν ως αποτέλεσμα πρωτοποριακές βελτιώσεις στις γενετικές εξετάσεις. Η διάγνωση των παθήσεων του ανθρώπου, η οποία βασίζεται στις μοριακές τεχνικές ή στα νουκλεϊκά οξέα, συνίσταται στην ανίχνευση των διαφόρων παθογόνων μεταλλάξεων σε δείγματα DNA ή/και RNA, με στόχο την ανίχνευση, τη διάγνωση, την ταξινόμηση, την πρόγνωση και την παρακολούθηση της απόκρισης στη θεραπεία. Η μοριακή διαγνωστική συνδυάζει την εργαστηριακή ιατρική με τη γνώση και την τεχνολογία της μοριακής γενετικής και έχει σημειώσει πραγματική επανάσταση τις τελευταίες δεκαετίες, αφού αξιοποιεί τις ανακαλύψεις που έγιναν στο πεδίο της μοριακής βιολογίας. Η αναγνώριση και ο αναλυτικός χαρακτηρισμός της γενετικής βάσης διαφόρων νοσημάτων έχουν ζωτική σημασία για την ορθή διάγνωση. Oι μέθοδοι της Αναγεννητικής Ιατρικής αποσκοπούν στην επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών, συνήθως με την εφαρμογή των αρχών της Ιστομηχανικής και τη χρήση των βλαστικών κυττάρων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις εργαστηριακές τεχνικές που θα μας απασχολήσουν: Απομόνωση DNA-RNA από βιολογικά δείγματα και από κύτταρα, Southern, Northern, in situ hybridization (ISH), Fluorescent in situ hybridization (FISH), Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR), Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (Real time PCR), Μικροσυστοιχίες υβριδισμού (Microarrays), NGS (Next Generation sequencing), καρυότυπος, multicolor FISH υβριδισμός, τεχνολογία βλαστικών κυττάρων κ.ά.
Η επιτροπή μας θα συμβάλλει με τις δυνατότητές της και με συνεργασίες, τόσο με άλλες επιστημονικές επιτροπές της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, όσο και με άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις, στη διοργάνωση σχετικών στρογγυλών τραπεζιών, σεμιναρίων, ημερίδων, εκπαιδευτικών φυλλαδίων-εγχειριδίων, εκπαιδευτικών επισκέψεων, παραγωγή σχετικών μαθημάτων e-learning κ.ά., ώστε να εμπεδωθούν και να παρουσιαστούν όλες οι νέες θεωρητικές και εργαστηριακές τεχνικές γνώσεις των επιστημονικών αντικειμένων της Μοριακής Βιολογίας, της Γενετικής και της Αναγεννητικής Ιατρικής.